Katera bo pravilna ponev zame?
Kuhinjska ponev. Izbira se na prvi pogled zdi izredno zahtevna. Pravzaprav pri izbiri kuhinjske ponve ni enotnega odgovora, odvisno je od tipa hrane, naših zahtev in znanja.
Toplotno najbolj prevodne so zagotovo ponve iz bakra, sledijo jim aluminijaste. Te se najhitreje in najbolj enakomerno segrejejo, to toploto pa potem najbolje oddajajo v hrano, da se ta čim hitreje in pravilno zapeče. Problem pri teh dveh tipih ponev je prehajanje samega materiala v hrano, zato se odsvetuje puščanje hrane v njih po pečenju, v kolikor
notranji sloj teh posod ni obdelan z drugim materialom (nerjaveče jeklo, neprijemajoč premaz...).
Iz higienskih razlogov je najbolj neoporečna posoda iz stekla ali gline vendar jo zaradi krhkosti in neodpornosti na temperaturne spremembe na policah
skoraj ne najdemo. Dobra kombinacija obojega so ponve iz nerjavečega jekla ali litega železa, kjer sam material v hrano ne prehaja, prav tako so izredno
odporne. Prav jeklene ponve v kombinaciji z aluminijastim dnom so v profesionalni kuhinji najbolj priljubljene, ker dobro prevajajo toploto, so higiensko
neoporečne in izredno vzdržljive. Potem so tu še izpeljanke z neprijemajočimi premazi, katere so za pečenje bolj priročne, a za vzdrževanje toliko manj.
Več različnih tipov posod in ponev pa najdete TU.