B2B
SL HR EN
Izberi oddelek

Kategorije

Tako veliko kozarcev in tako malo razlik!?

Vrste kozarcev za gostinstvo bomo najlažje opredelili skozi nekatere izmed glavnih značilnosti, ki jim določajo uporabnost, vzdržljivost, izgled in nenazadnje ceno. Ko gre za izbiro pravih kozarcev za vaš gostinski obrat, je pomembno razumeti nekaj glavnih značilnosti gostinskih kozarcev, da se lahko odločite takšne, ki ne ustrezajo le oblikovnim potrebam, temveč zadoščajo tudi vašim strankam in potrebam obrata:

1. Material kozarcev
Najpogosteje uporabljena bosta zagotovo steklo in kristalno steklo. Stekleni kozarci so najpogostejša izbira v gostinstvu, saj so cenovno dostopni a hkrati dovolj trpežni. So nekoliko težji, predvsem na račun debelejših sten. Steklene kozarce je mogoče enostavno čistiti, vendar so manj bleščeči v primerjavi s kristalnimi kozarci. Kristalni kozarci so bolj luksuzna izbira, ki ponuja visok sijaj in eleganten izgled. Material zaradi večje trdnosti omogoča tanjše stene ter ima visoko refraktivnost, kar pomeni, da svetloba lepše prehaja skozi njega. Zaradi tega so ti kozarci odlični za serviranje prestižnih napitkov, kot so vino, šampanjec ali koktajli. Kozarci iz umetnih mas so lažji in odpornejši na udarce kot stekleni ali kristalni kozarci. So odlična izbira za zunanje terase, bazene ali druga bolj dinamična okolja, kjer lahko pričakujete večjo obrabo.

2. Kaljenost kozarcev
Kaljenost kozarcev je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na njihovo trpežnost. Kaljeni kozarci so obdelani z višjimi temperaturami, da postanejo bolj odporni na udarce in temperaturne spremembe. To pomeni, da bodo kaljeni kozarci manj verjetno razpokali ali se zlomili, kar je v gostinstvu ključnega pomena, kjer so kozarci pogosto izpostavljeni hitrim temperaturnim spremembam (topla tekočina v hladnem kozarcu ali obratno). Postopek kaljenja obsega večkratno izpostavljenost kozarca visokim temperaturam in sprotno ohlajanje, kar spremeni molekularno sestavo stekla in znatno poveča njegovo odpornost na zunanje vplive. V profesionalni uporabi se bo najbolj cenilo odpornost na lom in krušenje (do kar 2.5x bolj odporno) in odpornost na spremembo temperatur (kar do 110°C).

kaljeni kozarci

3. Rob kozarcev
Ko boste izbirali kozarec za vašo restavracijo ali bar, boste morda opazili, da so nekateri kozarci zasnovani z zelo tankim robom. Takšni kozarci nudijo bolj eleganten občutek, saj omogočajo, da se pijača zlahka zlije na ustnice, kar povečuje užitek ob pitju. Tanek rob se pogosto uporablja pri kozarcih za vino, šampanjec ali koktajle, saj zagotavlja boljšo izkušnjo ob pitju. Vendar pa so ti kozarci lahko bolj občutljivi in se lažje poškodujejo, zato se določene linije kozarcev posebej utrdi v predelu roba, s postopkom kaljenja.

Določene linije kozarcev imajo, v želji da bi bil rob kozarca čim tanjši ter čim bolj enakomeren, rob odrezan z laserjem. Takšen, lasersko odrezan rob bo pripomogel k bolj enakomerni površini, s tem pa tudi k vzdržljivosti (robov) kozarca.

tanek-rob-kozarcev

4. Zložljivost kozarcev
V gostinstvu, kjer prostor pogosto predstavlja omejitev, so zložljivi kozarci izjemno priročni. Zložljivi kozarci omogočajo, da jih enostavno pospravite in zmanjšate potrebo po prostoru za shranjevanje. To je še posebej uporabno v manjših obratih ali za zunanje dogodke, kjer ni veliko prostora za shranjevanje opreme. Zložljivi kozarci so običajno narejeni iz trpežnih materialov in se zložijo v trdno strukturo, s tem pa se zmanjša verjetnost loma in poškodb.

zložljivost-kozarcev

5. Vlečen pecelj kozarcev
Kozarci z vlečenim pecljem so narejeni tako, da je pecelj narejen iz istega dela proizvodnega materiala, kot je preostali del kozarca (za razliko od sestave iz več delov). Ta postopek zagotavlja, da je pecelj trdno povezan z bazo kozarca, kar povečuje vzdržljivost. Kozarci z vlečenim pecljem imajo eleganten videz in so običajno bolj trpežni. Ponavadi jih najdemo pri kozarcih za vino ali šampanjec, kjer je izgled kozara izredno pomemben.

vlečen pecelj kozarca

6. Meroslovno označevanje kozarcev
Kako pomembno je to področje, priča dejstvo, da ga ureja evropska direktiva - 2014/32UE MID. Harmonizirani standardi zagotavljajo da so volumnske oznake, ki se znajdejo na kozarcih in merilni posodi ustrezne, s tem pa uporabniku zagotavljajo točnost meritve in natančnost pri odmerjanju postrežene pijače.

meroslovna-oznaka-za-volumen-gostinskih-kozarcev

Izbira pravega kozarca za vaš gostinski obrat je več kot le estetska odločitev. Ko izbirate, se poleg izgleda osredotočite tudi na material, kaljenost, tanek rob, zložljivost, vrsto peclja, označevanje in še kakšno drugo značilnost. Ne glede na to, ali iščete kozarce za vsakodnevno uporabo ali posebne priložnosti, je pomembno, da izberete kozarce, ki bodo izpolnili vaše potrebe in hkrati zagotavljali dolgo življenjsko dobo ter optimalno izkušnjo za vaše goste.